Du er her  >  Forside  >  Kvalitet & tips  >  Teppekategorier

Teppekategorier

HVA BETYR DE ULIKE BETEGNELSENE?

FLOSS

Flosstepper er tilbake i trendbildet og det finnes mange ulike kvaliteter, farger og størrelser å velge blant. Floss- eller shaggytepper har lang "lugg" av enten syntetiske fibre eller ull. Hva du velger er en smakssak. Akkurat nå skal det være tepper av høy kvalitet med lang, rufsete lugg i 70-talls stil. En annen retning er den etniske, med mønster hentet fra nomadetradisjonen. 

 

 

 

TWIST

Twist består av hardtvistet syntetisk garn. Twist betyr at garnet er tvinnet, noe som gjør teppet mer slitesterkt og det får bedre spenst slik at teppet blir mykt å trå på. Ofte er twistede tepper heatsetbehandlet. Heatset betyr at garnet er varmebehandlet og dermed mer motstandsdyktig mot smuss og flekker. Som oftest består twistet garn av et polypropylenfiber. 

 

 

 

HEATSET

Heatset er benevnelsen for et varmebehandlet polypropylenfiber. Dette er et fiber som blir mye brukt i teppeproduksjon på grunn av fiberets mange fordeler: lett å holde rent, garntvinnet holder seg godt, det har ikke så lett for å flise seg og det er i tillegg meget slitesterkt. I denne kategorien går den mest kjente kvaliteten under benevnelsen millionpunkt. Det vil si: en million tråder pr. kvm. 

 

 

 

FLATVEV

Flatvev er meget lettstelte og praktiske tepper som kan brukes i de fleste rom, spesielt egnet i gang og på kjøkken. Fordeler med kvaliteten på flatvevde tepper er høy slitestyrke, de loer ikke, er allergivennlig og prisgunstig. En annen fordel er også at teppene er meget lette. Våre flatvevde tepper kommer både med og uten gummiert bakside, og i forskjellige design og størrelser.

 

 

 

CHENILLE

Chenilletepper er oftest laget av bomull, noen ganger kombineres det med ull. De fleste av teppene i vår kolleksjon er jaquardvevet, men man kan også finne tepper hvor mønsteret er printet på chenillens overflate. Spesielt jaquardvevde tepper fra vår kvalitetsleverandør i Belgia er meget slitesterke og garnet de bruker har et glamorøst utseende. Andre land produserer også jaquardvevde tepper, men blander ofte inn polyester i garnet som gjøre prisen rimeligere.

 

 

 

VISKOSE

Viskose er et miljøvennlig cellulosefiber (fremstilt av trevirke eller planter) som er biologisk nedbrytbart på samme måte som bomull. Et teppe produsert av viskose vil naturlig loe på grunn av fiberets tynne tråder. Det er også følsomt for flytende væske og det kan oppstå flekker dersom du er uheldig og søler. Til tross for dette er viskosetepper veldig populære da de gir en form for luksusfølelse med sin fine glans og silkeaktige utseende. 

 


 

 

ULL

Ull er nok det mest kjente naturfiberet og benyttes ofte i produksjon av tepper. Ullens kvalitet kan variere nokså mye, men en førsteklasses ull har meget langt og godt fiber (gjerne New Zealand ull) mens ull av dårligere kvalitet har nokså korte fibre og vil loe mer. Takket være ullens gode egenskaper hvor det luner godt på gulvet er det ofte enkelt å la seg friste da disse teppene ikke bare er til pynt men også varmer.

 

 


KELIM

Kelim er betegnelsen på tepper som er vevet med mange forskjellige teknikker, og noen er mer arbeidskrevende enn andre. Mesteparten av kelimteppene er flatvevde tepper som lages for hånd hvor veverne bruker billedvevteknikk. Dette kan du oppdage ved små huller i teppet på overgangen mellom mønster- og fargebytte. Kelimtepper kan brukes på flere måter; man kan henge dem på veggen som fine kunstverk eller man kan legge dem over sengen.

 

 

 

 

WILTON

Wilton er betegnelsen på en vevemetode, og de mest moderne wiltonmaskinene kan veve opptil 10 farger samtidig. Wilton ull klassifiseres i grupper fra T3 til T6 som indikerer teppets kvalitet, noe som bestemmes av vevetettheten og ullvekten i teppet. Wilton tepper i vårt sortiment er klassifisert som T5, noe som igjen betyr ekstrem god slitasjeevne. 

 

 

 

SISAL

Sisal er et barekraftig og miljøvennlig naturfiber som hentes fra bladene til sisal planter. Bladene blir knust og den grønne massen fjernet slik at bare de lange fibrene blir tilbake. Disse blir så tørket og klargjort for veving. Sisal er et av de sterkeste naturfibrene som finnes, det er antistatisk og trekker til seg lite støv. Man må imidlertid være forsiktig med flytende væske da dette vil setter flekker på teppet.

 

 

 

Dersom du ønsker å kjøpe noen av våre produkter kan du kontakte oss slik at vi kan henvise deg til nærmeste forhandler.