Valget mellom naturfiber og syntetisk er ofte en smakssak. Mange tror for eksempel at ull er ull, og at alle syntetiske fibre er like, men så enkelt er det ikke. Mens de første teppene i syntetiske fibre nærmest ropte unatur på lang avstand kan det i dag være vanskelig å se forskjell på et syntetisk teppe og et teppe i naturmaterialer. Det kan også være praktiske årsaker til valg av teppe. En barnefamilie vil gjerne ha noe som tåler litt søl og som er lett å vedlikeholde. Tenk gjerne gjennom følgende:
- Hva er bruksområdet der teppet skal ligge? Gang, kjøkken, barnerom?
- Sollys kan forårsake falming, er det mye sollys der teppet skal ligge?
- Hva betyr praktiske hensyn for ditt valg kontra det estetiske?
- Hvilket prisnivå vil du legge deg på?
Dersom du bryr deg om naturfiber og miljøvennlige tepper som har en materialsammensetning som er nedbrytbar kan tepper i denne kategorien være noe for deg. Ofte er tepper eller ryer produsert av naturfiber håndlagde, noe som gjør hvert enkelt produkt unikt. Du finner håndlagde tepper av ren ull, bomull, chenille, jute, hamp og sisal. Noen ganger mikses de ulike naturfibrene med hverandre for å forbedre eller gi teppet eller ryen en ekstra effekt.
ULL er nok det mest kjente naturfiberet. Ullens kvalitet kan variere ganske mye, men er den førsteklasses så er ull et meget godt fiber til fremstilling av tepper. Den har god slitasje- og gjenreisningsevne, og bevarer sitt pene utseende i mange år. Ull har dog en mindre ulempe, den absorberer hele 16% fuktighet hvilket betyr at ull kan være ømfintlig for flekker. Fuktigheten trenger inn bak skjellene på fiberet, og kan derfor være vanskelig å rengjøre. Dette gjelder spesielt ull fra India. Den norske ullen er fetere, det vil si at den har beholdt den naturlige lanolinen som finnes i ullen. Ullens egenskaper varierer beroende på fiberets lengde. Langfibret ull benyttes for slitesterke materialer mens kortfibret blir mykere og brukes mest i garnproduksjon.
BOMULL er som andre plantefibre en cellulose og den største kategorien av naturfibre. Bomullen er myk og kan spinnes til både tynt og tykt garn. Kvaliteten på bomull er på samme måte som ull, avhengig av lengden og jevnheten på fibrene. Bomull anvendes i svært mange ulike tekstile teknikker og egner seg godt til å blandes med andre fibre for å forbedre spesifikke egenskaper.
CHENILLE er ofte en myk og litt lodden tråd som gir et føyelsaktig uttrykk. Til teppeproduksjon blir ofte chenillegarn av bomull mikset med polyestergarn for å gjøre teppet mer slitesterkt og enklere å renholde.
JUTE/HAMP er bastfiber som ligner, lin og jute men noe grovere. Hampfiber er også noe grovere og lengre enn lin og et av de sterkeste naturfibrene som finnes. Som andre plantefibre er hamp cellulose og har vært en viktig kulturplante blant annet til tekstiler siden oldtiden. Fiberet er blankt og sterkt, antistatisk og tiltrekker seg lite støv. Man må imidlertid være forsiktig med flytende væske da dette kan sette flekker på teppet.
SISAL er et bærekraftig og miljøvennlig naturfiber som hentes fra bladene til sisal planter. Bladene blir knust og den grønne massen fjernet slik at bare de lange fibrene blir tilbake. Disse blir så tørket og klargjort for veving. Sisal er et av de sterkeste naturfibrene som finnes, det er antistatisk og tiltrekker seg lite støv. På samme måte som med jute og hamp må man være forsiktig med flytende væske da dette kan sette flekker på teppet.
Syntetiske tepper er ofte lettstelte og praktiske tepper som kan brukes i de fleste rom, også i gang og på kjøkken. De har ofte en høy slitestyrke, er lofrie og allergivennlige. De aller fleste er Øko-Tex standard 100 sertifisert, hvilket innebærer at teppene ikke inneholder allergi- eller kreftfremkallende fargestoffer. Innenfor syntetisk er polypropelen, polyester og acryl de mest anvendte kunstfibrene beyttet i teppeproduksjon.
I hovedsak kan man dele kunstfibre opp i to kategorier, nemlig regenererende og fullsyntetiske fibre. Regenererende fibre er produsert av råmateriale som for eksempel tremasse som omdannes ved kjemisk behandling. Eksempler er viscose og rayon. Fullsyntetiske fibre er i seg selv nye produkter som hovedsaklig er utledet av olje-, kull- og tjærekjemikalier og brukes i stor utstrekning. Eksempler er polyamid (nylon), polyester, polyacryl og polypropelen. Polypropelen er det fiberet med lavest vektfylde. Det vil si at man kan bruke mindre garn og likevel få et akseptabelt utseende. Fiberet har god slitestyrke, men behandlet fiber får etter en tids bruk ofte et matt og støvet utseende.
POLYAMID omtales ofte som nylon og er den første av de syntetiske, kunstige tekstilfibrene. Felles for polyamidfibre er at de har god elastitet, høy slitestyrke og opptar lite vann, men er ikke særlig motstandsdyktig mot sollys. Polyamid er i utgangspunktet glatt og blankt, men kan mattes. Polyamider tåler vask opptil 60 grader og blir ofte omtalt som "lettstelt". Blir materialet utsatt for åpen ild smelter det, trekker seg bort fra flammen og slukner. Fordi fiberet opptar lite vann blir det fort elektrisk.
POLYPROPYLENE er et fiber som blir mer og mer brukt i teppeproduksjon og som har en rekke fordeler: lett å holde rent, garntvinnet holder seg godt, det fliser seg ikke så lett og i tillegg gir det et mykt og behagelig teppe. Som regel er garnet heatsetbehandlet, det vil si varmebehandlet slik at det blir mer motstandsdyktig mot smuss og flekker. Polypropylene tåler mye fuktighet og smuss og blir derfor ofte benyttet i teppeproduksjon.
POLYESTER er en type av polymer (hardplast og termoplast) som benyttes som kunstfiber i tekstiler ettersom materialet har et lavt vannopptak. Det er også relativt holdbart og anses som bekvemt. Polyester er et utbredt syntetisk materiale hvor fiberet kan produsere alt fra tykke og kraftige tekstiler helt ned til en fiberfinhet som kalles mikrofiber. Mesteparten av det som selges av resirkulert polyester er laget av plastemballasje, for eksempel plasflasker (PET). Polyester tåler sol bedre enn andre syntetiske fibre og kan derfor plasseres ved sollys uten at teppet blekner. Polyester antennes ikke lett, men ved høy varme (som for eksempel i en brann) vil fiberet smelte.
AKRYL eller akrylfiber er den svakeste av de syntetiske fibrene. Akryl er det fiberet som minner mest om ull og blir derfor også omtalt som "vegan wool", vegansk ull og ble tidligere benyttet mye i teppeproduksjon fordi det er et rimeligere alternativ til ull. Akrylfibrer tåler sollys bedre enn andre tekstilfibre og er motstandsdyktige mot kjemikalier, men er meget varmefølsomme (lettantennelig).
VISKOSE er kunstige tekstilfibre av regenerert cellulose hvor hovedformålet er å etterligne dyrere naturfibre som for eksempel silke. Råmaterialet for viskose er ulike treslag som gran, bøk eller bambus. Viskosefiberet har mange egenskaper til felles med bomull, som også er et rent cellulosefiber. Et teppe produsert av viskose vil naturlig loe på grunn av fiberets tynne tråder, men dette vil avta over tid alt etter hvilket bruk teppet utsettes for.