Du er her  >  Forside  >  Kvalitet & tips  >  TEPPETIPS

TEPPETIPS

SLIK VELGER DU RIKTIG GULVTEPPE

De fleste ser naturlig nok på utseende og pris når de skal velge teppe. Du skal jo helst like det du skal gå og se på i mange år fremover. Det skal kanskje mer enn et fint mønster, gode farger og en pen struktur til for at du skal finne det teppet som er mest hensiktsmessig for deg. Du må se på teppets egenskaper når det gjelder å motstå slitasje og søl. Dessuten bør du vurdere bruksstedets krav til slitestyrke, renhold og stabilitet.

Derfor blir spørsmålet: Hvor skal teppet brukes? Skal det brukes på soverom, stue, gang/entrè eller på barnerom? Kommer teppet til å bli utsatt for kraftig slitasje, sol, vann, søle, grus, saft, kaffe, te, vin eller lignende? Skal det stå tunge møbler på teppet? Eller kommer teppet til å bli utsatt for mye tråkk i enkelte soner?

Noen legger størst vekt på at teppet skal se representativt ut og for andre er det slitestyrken som avgjør. Til syvende og sist er det den enkeltes personlige vurdering, stil og hvilket uttrykk man ønsker å oppnå som avgjør. Det finnes et stort mangfold av tepper både med hensyn til størrelser, kvaliteter, farger og mønster. Heldigvis. Det gjør oss i stand til å finne akkurat det du er på jakt etter. 

 

 

TEPPETIPS/TEPPEGUIDE - RIKTIG VALG AV TEPPE

 

Ofte kan det være vanskelig å vite hvilken teppestørrelse man skal gå for når man velger nytt teppe. Det som er standardstørrelser er fortrinnsvis 160/230, 200/290 og Ø160, Ø200 på runde tepper. Men det finnes ofte både større og mindre tepper enn dette også. Mål gjerne opp området hvor du ønsket det nye teppet, et godt tips er å markere med tapé rundt området og så måle. Har du stor gulvplass er store tepper ideelt for å samle møblene i soner. Bruk av runde tepper og lag-på-lag er også veldig aktuelt. Her har vi samlet noen tips som kanskje kan hjelpe deg å ta et bedre valg av størrelse.

 

SOFAGRUPPE I

 

For en normal 3-seter sofa anbefaler vi et teppe som er minst 160/230, men det aller beste er nok noe større (avhenger helt av størrelsen på sofagruppen). Sett gjerne sofaen et stykke inn på teppet, delvis for å holde teppet på plass for å unngå «snublekant». Dersom du har god plass kan det være et godt tips å bruke et stort teppe for å binde sofagruppen sammen.

 

 

SOFAGRUPPE II

 

For en sofagruppe med en normal størrelse på en 3-seter og 2-seters sofa vil et rundt teppe myke opp området. Runde tepper finnes i for eksempel størrelse ø80, ø120, ø160, ø200, ø250 og ø300. Som tegningen viser vil et stort, rundt teppe sample sofagruppen, mens et mindre teppe vil vise mer av gulvet.


 

 

SOFAER MOT HVERANDRE

 

Dersom du har et sitteområde med to sofaer mot hverandre kan du gå for et riktig stort teppe som samler hele sofagruppen. Du kan også velge et teppe i standardstørrelsene 200/290 eller 160/230. Et mindre teppe som ikke komme under sofaene vil ofte ha "snublekanter".

 

 

SOFA MED SJESELONG

 

For en sofa med sjeselong anbefaler vi et teppe som er minst 160/230 dersom du vil ha beina oppå teppet. Men for å ramme inn området med sjeselongen vil et større teppe være perfekt. Med et mindre teppe vil mer av gulvet vises og beina havner ofte ikke på selve teppet.

 

 

HJØRNESOFA

 

Plassér gjerne hele hjørnesofaen oppå et stort teppe, det vil se eksklusivt ut samtidig som det er praktisk. Dersom du ikke finner et teppe som er stort nok så kan du legge to tepper inntil hverandre. Et lurt tips er å teipe de sammen på baksiden. Tepper med litt lugg egner seg best for da ser man ikke skjøten så lett.

 

 

SPISEBORDSGRUPPE

 

For en spisebordgruppe anbefaler vi at stolene står oppå teppet. På den måten blir det enklere når man drar stolene ut og inn mot bordet. At teppet er omtrent 60 cm bredere enn bordet er en god margin for å holde stolene innenfor teppekanten.

 

 

SOVEROM/SENG

 

Det finnes også gode tips til hvordan man kan style soverommet med tepper. F.eks. kan man la teppet gå helt fra veggen og ned mot fotenden av sengen, noe som vil gjøre at rommet virker større. Eller hvis man har riktig god plass, trekke teppet enda lengre ned slik at nattbordene blir stående fritt. Har man litt mindre plass kan også løpere langs sidene sørge for et ublidt møte med vinterkalde gulv.